[Bug 1.47] Game doesn't load without audio device connected

Please check bugs are not already reported, or listed as a pending fix!
TontoMcTavish
Supreme Robot
Supreme Robot
Posts: 107
Joined: Thu Nov 09, 2017 2:50 pm

[Bug 1.47] Game doesn't load without audio device connected

Postby TontoMcTavish » Thu Mar 15, 2018 4:25 pm

So this is a bit of a random one but I've discovered today that if there is no playback device available in Windows 10 (presumably an issue in other versions) the game doesn't load.

I've discovered this as my PC connects to a Bluetooth speaker that my partner and I share. Sadly both of us can't connect at the same time but it's not normally too much of an issue as the majority of the time I don't have the audio on on games anyway. Anyway... off topic. I tried to start the game up and it just wouldn't load. I tried uninstalling and re-installing. I tried a re-boot. No success with anything. I decided to check the errors.txt file and found the following errors.

Code: Select all

15/3/2018 - 15::52 - Assertion failure:filename:..\src\GUI_Sounds.cpp,linenum:176
15/3/2018 - 15::53 - First run crash detected, switching to windowed mode automagically
15/3/2018 - 15::53 - Assertion failure:filename:..\src\GUI_Sounds.cpp,linenum:176
15/3/2018 - 16::3 - Assertion failure:filename:..\src\GUI_Sounds.cpp,linenum:176
15/3/2018 - 16::5 - First run crash detected, switching to windowed mode automagically
15/3/2018 - 16::5 - Assertion failure:filename:..\src\GUI_Sounds.cpp,linenum:176
15/3/2018 - 16::5 - Assertion failure:filename:..\src\GUI_Sounds.cpp,linenum:176
15/3/2018 - 16::8 - First run crash detected, switching to windowed mode automagically
15/3/2018 - 16::8 - Assertion failure:filename:..\src\GUI_Sounds.cpp,linenum:176
15/3/2018 - 16::8 - Assertion failure:filename:..\src\GUI_Sounds.cpp,linenum:176
15/3/2018 - 16::9 - First run crash detected, switching to windowed mode automagically
15/3/2018 - 16::9 - Assertion failure:filename:..\src\GUI_Sounds.cpp,linenum:176
15/3/2018 - 16::10 - Assertion failure:filename:..\src\GUI_Sounds.cpp,linenum:176
15/3/2018 - 16::11 - First run crash detected, switching to windowed mode automagically
15/3/2018 - 16::11 - Assertion failure:filename:..\src\GUI_Sounds.cpp,linenum:176
15/3/2018 - 16::12 - Assertion failure:filename:..\src\GUI_Sounds.cpp,linenum:176
15/3/2018 - 16::12 - First run crash detected, switching to windowed mode automagically
15/3/2018 - 16::12 - Assertion failure:filename:..\src\GUI_Sounds.cpp,linenum:176
15/3/2018 - 16::12 - Assertion failure:filename:..\src\GUI_Sounds.cpp,linenum:176
15/3/2018 - 16::14 - First run crash detected, switching to windowed mode automagically
15/3/2018 - 16::14 - Assertion failure:filename:..\src\GUI_Sounds.cpp,linenum:176
15/3/2018 - 16::15 - Assertion failure:filename:..\src\GUI_Sounds.cpp,linenum:176
15/3/2018 - 16::16 - First run crash detected, switching to windowed mode automagically


So from that I took an educated guess that it might be something to do with the lack of Audio device. I've now connected an audio cable, no device so the PC now thinks there's a playback device and the game loads first time.

Like a said a bit of a random one but definitely something that's an issue. There could do with their being an error box, somewhat like what prison architect does, to say there's no audio device available.

Return to “Bug Reports”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests